Translate

30 Mart 2013 Cumartesi

ÖTENAZİ HAKKI OLMALI MI, OLMAMALI MI?


ÖTENAZİ

Sayın hocam, değerli jüri üyeleri ve sevgili arkadaşlar tartışma konusuna geçmeden önce Ötenazi konusunun dinden ayrı tutularak tartışılması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Çünkü böyle bir konunun bilimsel ve akılcı yöntemlerle açıklanması ve konu hakkındaki düşüncelerin akıl ve mantık ilkelerine dayandırılarak dile getirilmesi daha doğrudur. Konuya bu perspektifle bakarsak Ötenazi hakkı olmalıdır.
İnsanın yaşadığı zorluk, çektiği acı, yapabildikleri önemlidir. Ama yapamadıklarını göz önünde bulundurarak bakıcılarının ve aile bireylerinin çektiği sıkıntıları da değerlendirerek aklı dengesi yerinde olan bir hastanın yaşamda tutunacak dalı kalmamışsa ve yaşama sebebi olmadığı takdirde bu tıbben de ispatlanmışsa ötenazi hakkını kullanması gerekmektedir. Hatırlarsanız 9 yıldır yatağa mahkûm bir insan ve bunu takip eden yıllarda 17 yıldır yatağa mahkûm başka bir insan. Bu hastaların nefes almasına bile bir cihaz yardım ediyordu. Böyle bir durumda birey kendi ihtiyaçlarını gideremiyorsa bu hem hasta için hem de bakıcı aileler için bir problem oluşturur. Böyle bir durumda ötenazi hakkının kullanımı doğal olmalıdır.
Peki, bunun sebebi nedir?
Arkadaşlar, ne çabuk unuttuk yakın zamanımızda hastane yetkilileri, personeller, bakıcılar, yardıma muhtaç bu insanlara bakmak için kat kat para aldıkları halde görevlerini yerine getirmeyen, şiddet uygulayan bu karaktersiz insanlar bizim içinde bulunduğumuz toplumdan insanlar değil mi? Şimdi bu insanlar hastanede bir hastaya kaç gün, kaç hafta, kaç ay bakabilirler. Soruyorum sizlere.
Bir ailede tekerlekli sandalyeye mahkûm bir engelli bazı durumlarda aileye sorun çıkartabiliyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Ama tekerlekli sandalyedeki bu engelli istenildiğinde sandalyesiyle bir yere kolayca taşınır hatta engelli kendi imkânlarıyla gidebilir de. Peki, yatağa mahkûm nefes almakta bile zorlanan bir engelli hasta ya da başka bir rahatsızlığı olan bu şahıs acil durumda veya devamlı yer değiştirmesi gereken bir zamanda aile ve bakıcıları buna ne kadar sabır gösterebilir. Ne kadar hastanın dışkısını ve de özel tüylenme bölgelerindeki temizliği yapabilir. Üstelik hiç iyileşmeyeceğini bile bile. Belki bu durumu kabullenmiş insanlar vardır. Bunlarda değerlerine bağlı insanlardır. Ama maalesef artık böyle insanlarda bu zamanda fazla kalmadı.
Bunu bir kenara koyalım. Böyle bir muamele gören yatağa mahkûm bireyin psikolojisi de önemli değil midir? Yardıma muhtaç hastanın bu durumdan memnun olduğunu mu zannediyorsunuz? Düşüncemin aksini inkâr eden varsa söylesin? Bu hastanın içi rahat ediyor mu, devamlı birisinin veya birilerinin ona yardımcı olması durumunda. Ötenazi işte böyle durumlarda hastanın tercih edebileceği güzel bir seçenektir.
Şimdi de ötenazi hakkının olması gerektiğine dair tarihi sürece kısaca değinelim.
Ötenazi Yunanca bir terimdir. Thantos diye de okunur. İyi, güzel ölüm anlamına gelir. Antik Yunan ve Antik Roma’da ölümcül hastalıkların tedavi edilmemesi sıkça karşılaşılan bir durumdu. O dönemlerde ölümcül bir hastayı tedavi etmek bir doktor için utanç verici bir durum olarak görülürdü. Bundan dolayı tedavi yapılmazdı. Yine Antik Çağ’ın ünlü filozoflarının birçoğu Eflatun, Aristo, Zeno tedavisi olmayan hastalıklara sahip hasta yetişkinlerin hayatta kalmamasının uygun olduğunu iddia etmişlerdir. Seneca kişilerin yaşamlarını istedikleri zaman sonlandırmaya haklarının olduğunu belirtmiştir. Yazar Montaigne, olaya farklı bir perspektifle bakarak: ’Bizi yaşamın ölümden daha kötü duruma düşürmesiyle, tanrının bize kendimizi öldürme izni verdiği ve en gönüllü biçimde gerçekleşen ölümün en iyisi olduğunu’’ belirtmiştir.
18. yy’ da Fransız Bacon hekimlerin hastaların ölümünü kolaylaştıracak bilgiye ve yeteneğe sahip olması gerektiğini savunmuştur. Alman filozof Nietzsche de otonomi sahibi kişilerin toplumsal faydalılığını ve hazlarını yok eden bir hastalığa sahiplerse ölümlerine karar verebilme hakkına sahip oldukları görüşünü benimsemiştir.
19. yy’ da Darwinizim’in yükselişiyle Kutsal Yaşam kavramı büyük darbe almıştır. Bunlar da bugün savunduğum bu tezin geçmişte de savunulduğunu kanıtlayan en büyük örneklerdir.
Ötenazi hakkının olması gerektiği düşüncesini ispatlayan delilleri ise şöyle sırlayabiliriz:
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Oğuz 1996 yılında yaptıkları bir araştırmada hekimlerin ötanaziye olumlu baktıklarını fakat yasal olmadığı için uygulamasına olumsuz yaklaştığını söylüyor. Bunu da şu örnekle açıklıyor: Çok ağır bir kanser hastasına kalbi ve solunumu durduğu zaman sürekli bir canlandırma uygulanıyor. Hâlbuki dünya bunu kabul ediyor bazı hastalar için artık canlandırma yapılamaz. Bu da ötenazinin kullanıldığını bize ispatlıyor. Yine hastalarla birebir ilgilenen ve onların çektiği acıları, problemleri gözlemleyen hemşireler ötenazi hakkının olmasını gerektiğini savunmuştur.
İslam hukukçusu psikolog ve yazar Sibel İnceoğlu’nun Ölme Hakkı adlı ilginç kitabında kişinin yaşamına özgür iradesiyle son verebileceğini savunmuştur. Bu tezinde ise yaşamın niteliğini temel görüş olarak almıştır. Bu teze göre yaşam katlanılamaz hale geldiğinde terk edilebilecek bir şeydir. Tıp bilimi ve kullandığı teknoloji modern insana yaşamı uzatabilme imkânı sunmuştur fakat öte yandan bazı durumlarda ölüm uzun ve acılı bir bekleyiş haline gelmiştir. İşte bu durumda olan biri için ötenazi uygulaması bir haktır.
Ötenazi hakkında İngiliz yazar James RachelsAktif ve Pasif Ötenazi adlı eserinde ötenazi hakkının olması gerektiğini savunmuştur. Bunu yanı sıra ötenazi hakkının olması gerektiğini savuna çevreler sıklıkla eylem ve eylemsizlik doktrini adında birçok doktrin ve argüman ortaya koymuşlardır.
Bu konu hakkındaki düşüncelerim bunlar beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Balıkesir Üniversitesi
Fen-Edebiyat Fakültesi
Türk Dili ve Edebiyatı
Erem YILDIZ

8 yorum:

  1. Bu çalışma bir münazara'da olmuştur. Ben de ötenazi hakkının olmaması gerektiğine inananlardanım. Lakin savunacağım tez ötenazi hakkının olması gerektiği görüşü olduğu için böyle hazırlanmam gerekiyordu. Nihayet ötenazi hakkının olması tezi yarışmada çürütülemedi ve bu makalem bize birinciliği getirdi. Saygılar...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. ötenazi ile ilgili bi münazaramız var bizim de. fikrinizi almak isterim.

    YanıtlaSil
  3. Ezgi Hanım, öncelikle size geç cevap verdiğim için Özür dilerim. Konuyla ilgili olarak atacağınız ilk adım. Ötenazi nedir? sorusuna cevap aramak. Bu soru için genel geçer bir çok tanım var. Bu konuyu felsefe açısından değerlendirmek belki de araştırmanızın en güzel başlangıcıdır. Ama özellikle şunu belirtmek isterim. Konu bilimsel açıdan incelenerek değerlendirilmeli. Dini boyutuyla değerlendirilme yapılırsa karşı tarafın tezi çürütülemez. Saygılar...

    YanıtlaSil
  4. Pervin Hanım, Eğer savunacağınız Tez Ötenazi hakkının olması yönünde ise karşı tarafta olmaması yönünde hipotezini savunacaktır. Böyle bir konu, dini boyutu ile tartışılmaması gerekiyor. Karşı taraf din açısından ele alıp değerlendirdiğinde bu konu tartışılamaz o zaman. Çünkü din doğmadır ve tartışılamaz. Konuyu bilimsel açıdan ele alıp değerlendirmeniz savunacağınız tezi akıl ilkelerine ve bilimsel gerçeklere dayandırmanız sizin ve savunacağınız tezin daha da anlaşılabilir olması konusunda size yardımcı olacaktır.
    Savunacağınız tez, Ötenazi hakkının olması ise öncelikle yapmanız gereken tezinizi savunmaya başlamadan önce bu konunun dini boyutuyla değil bilimsel açıdan ele alıp incelenmesi gerektiğini belirtmelisiniz. Bu size hem 1-0 öne geçme şansı verir hem de karşı taraf hipotezini savunmaya başlamadan, onların öne geçme şansını ve hipotezlerini savunurken başvuracakları sebepleri ortadan kaldırmış olacaktır. Yapabileceğiniz şeyler:

    -GİRİŞ (BUNUN İÇİNDE SİZE DEDİĞİM O İLK AÇIKLAMAYI DA YAPABİLİRSİNİZ)
    Geçiş cümleleri
    -NEDEN OLMALI? BUNLARI BELİRTEN SEBEPLER VE BUNLARLA İLGİLİ BASINDA ÇIKMIŞ HABERLER (İSPATLANBİLİR OLMALI)
    Geçiş cümleleri
    -KENDİ DÜŞÜNCELERİNİZ BUNLAR GERÇEKTEN İNSANLARIN DUYGULARINA DOKUNACAK CÜMLELER OLMALI
    Geçiş cümleleri
    -KELİMENİN KÖKENİ HAKKINDA BİLGİ NEREDEN GELDİĞİ, FİLOZOFLAR ( ARİSTO ZENO, ANTİK ÇAĞ,18-19. YY LA KADAR BUNUN HAK OLARAK KULLANILMASI GEREKTİĞİNİ SAVUNANLARIN TEZLERİ, ÇALIŞMLARI VE DÜŞÜNCELERİ)
    - ÜLKEMİZDE BU KONUDA YAZPILMIŞ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR, MAKALE VE TEZLER, KONFERANS VE SEMPOZYUMLAR
    -KİTAPLARINDA BU KONUYU İŞLEMİŞ YAZARLARIN DÜŞÜNCELERİ VE HANGİ KİTAPLAR OLDUĞUNU BELİRTİLEBİLİR.
    -SONUÇ

    Münazara ile ilgili Resimlere gelince bende herhangi bir resim yok ama çekenler vardır. Onlarda bende yok. Olsaydı mutlaka gönderirdim.
    UMARIM BU SİZE NE YAPANIZ KONUSUNDA YARDIMCI OLUR
    SAYGILAR…

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Eren bey bizde okulda münazara yapacağız ve ben ötenazinin olmamasını savunacağım bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim. Bana ne tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
  6. Eren bey bende ötanazi olmamalıyı savunucam ne yapmalıyim

    YanıtlaSil
  7. Ötenazi olmalıdırı savunucam. Benim için zor çünkü ben olmamalıdır tezindenim.

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle tezinizi içselleştirmeniz gerekiyor. İçselleştirdikten sonra başarılı olursunuz münazarada.

    YanıtlaSil