Translate

30 Mart 2013 Cumartesi




Postmodernizm Nedir?
Erem YILDIZ[1]
Özet: Bu çalışmada 20. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkan postmodernizm akımı tanıtılmaya çalışılmaktadır. Nasıl ortaya çıktığı dana önce sanatta, mimaride kullanılışı kısaca ifade edilmektedir. Daha sonra felsefe postmodernizm, Lyotard ve Habermas arasındaki rekabet açıklanmaktadır. Modernizmle postmodernizmin birbirine halefliği veya selefliği tartışılıyor. Jean Baudrillard’ın smulakr ya da taslama kavramı, TV’nin olumsuz etkileri ile ilgili görüşleri vurgulanmaktadır. Politik postmodernizmde ise radikal demokrasinin yeniden önem kazanması, liberalizme ve devletçiliği karşı olan görüşler vurgulanmıştır. Politikada sorumluluğun önemine dikkat çekilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Modernlik, postmodernlik, modernleşme, radikal demokrasi.
What is Postmodernizm?
Abstract: This study seeks to present and explain the trand of postmodernism which emerged in the last guarter of the twentieth century. Its beginnings and former use in art and architecture is explaned in short. The rivalry between Lyotard and Habermas in the field of philosophy. The care of continuity between Modernism is stutied. The smulakr consept of Jean Baudrillard and his views concerning the negative offects of television are emphasized. Morewer, the views againts liberalism and etatism along with how radical democracy gained importance is studied under political postmodernism. Special emphasis is responsibility in politics.
Key Words: Modernism, Post-Modernism, modernisation, radical democracy.
GİRİŞ
Post modernizmin tanımında bir belirsizlik söz konusudur. En az konuşulalar kadar tanım var.(Armağan, 1995, 53) Her yazar post moderni kendisi açısından belli bir yönüne ağırlık vererek tanımlama yoluna gitmektedir. Post modernizm bazılarına göre modernizmden bir kopuş olmaktadır. Bir kısım yazarlara göre ise modernizmin rafine edilmiş, ileri bir halidir. Kimine göre kolaj tekniği iken kimide onu tarihin sonunu ilan eden akım olarak görüyor(Fukuyama, 1993, 13-52). Postmodern bir durum yaşanmakta olduğu ileri sürülmektedir. Bu yaşanan süreç içinde aklın iflas ettiği, ideolojilerin tükendiği, mekan ve zaman anlayışlarımızın sarsıldığı iddia edilmektedir.
Nihayet felsefede postmodernizmin tanımı 1979’da J. F. Lyotard’ın yazdığı “ la condition postmoderne” adlı eserde belirlenir. Lyotard burada “ üst anlatıların sonu” diye postmodernizmi tanımlar. (Soykan, 1993, 125)


[1] Erem YILDIZ, Balıkesir Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder