Translate

10 Nisan 2016 Pazar

YALNIZLIK KELİMESİ ÜZERİNE

Aslında bir çoğumuz yalnızlık kelimesinin ne olduğunu veya ne anlama geldiğini biliriz. Bügüne kadar izlediğimiz filmlerin bir çoğunda , dinlediğimiz şarkılarda yada gerçek hayatta hep yalnızlık karşımıza çıkmıştır. Peki nedir bu yalnızlık? Size bugün yalnızlığın ne olduğunu anlatacak değilim ve yalnızlık kelimesinin etimolojisine de girmeyeceğim. Herkes yalnızlığın ne olduğunu bilir. Ama yalnızlığı bir de  bu perspektifle değerlendirelim.
Yalnızlıkla,  kimi zaman kalabalık bir çevreniz olmasına rağmen tanışırsınız ya da seversiniz, sevilirsiniz ve buna rağmen yalnızsınızdır. Etrafınızdaki insanlara baktığımızda ya da toplum içine girdiğimizde yalnız olduğumuzu düşünürüz. Omuzlarımızda kaldıramayacağımız kadar yük vardır. Burada aklıma şu söz geldi. “Allah dağına göre kar verir”. Bu yük altında ezilirken ve çevremizdeki insanlar bizden uzaklaşırken acaba hayat bana ne kadar zulmü edecek diye düşünürüz. Zaman zaman sigara ya da alkol tek çıkış noktamız olur. Aslında bu bir çıkış noktası da değildir. Kendimize zarar vermekten başka bir işe de yaramaz. Yaramız kalır ama teselli diye ararız, alkolde sigarada yalnızlığımızı. Bulur muyuz peki? Bulanların olduğunu duyuyoruz. Ama onlarda aramızda değil.
Burada kast ettiğimiz yalnızlık ne? Olaya birde bu açıdan bakmak gerekiyor. Yalnızlık derken nasıl bir yalnızlık? Kişilerin veya nesnelerin gitmesiyle ruhumuzda açılan boşluktan oluşan yalnızlık mı, hep saklanmanın hep toplumdan kaçmanın vermiş olduğu yalnızlık mı? Yalnızlık, bütün bu söylediğimiz şeylerden kaynaklanıyor mu?
Bu soruların cevaplarını düşünelim mi?
Aslında her insanda biraz felsefe ruhu vardır ve mutlaka bu soruların doğru sorular olmadığını düşünebilir yahut soruların doğru olduğuna da kanaat getirebilir de. Yalnızlığı bir mekana, bir yere bağlasaydık eğer insanoğlu daha doğmadan anne karnında yalnızdı ya da öldükten sonra mezarda yalnız olacak. Tabi dinimizde bu konuda söylenenleri sorgulamamak kaidesiyle.
Burada asıl olan yalnızlığın ne olduğudur. Yalnızlık aslında biziz. Bizler istersek yalnızlık içinde karanlık olabiliriz. Aynı zamanda yine bizler istersek, yalnızlık içinde aydınlık olabiliriz. Bunu en güzel şekilde Herman Hesse’nin şu sözleri açıklayabilir, “Yalnızlık, alın yazısının insanı kendi kendisine ulaştırmak için başvurduğu bir yoldur”. Bizler her zaman yalnız kalacağız yalnızlık ne anlama gelirse gelsin ve sebebi ne olursa olsun önemli olan bizim duruşumuz.
Yalnızlık içinde karanlık mı olmak istersin yoksa, yalnızlık içinde aydınlık mı olmak istersin?
Herkesin yalnızlık içinde aydınlık olması temennisiyle…
Selam ve Saygı ile...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder